Dedicarea Casei de Rugăciune – o nouă filă în istoria Bisericii Baptiste din Burlacu

Cu multă bucurie, alături de mulți oaspeți, Biserica Baptistă din satul Burlacu, raionul Cahul a sărbătorit dedicarea noului locaș de închinare. După 23 de ani de la fondarea bisericii, creștinii din Burlacu și oaspeții din împrejurimi au trăit înfăptuirea unei minuni, pe care generațiile trecute le-au visat, pentru care s-au rugat.

IMG_4403

Noua clădire a fost construită prin proiectul pentru construcția Caselor de Rugăciune al Misiunii Biblice în parteneriat cu Uniunea Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste (UBCEB). La programul de sărbătoare au participat atât conducerea UBCEB, echipa Misiunii Biblice, slujitori din Comunitatea Cahul, dar şi membrii bisericii locale.

IMG_4294

Cu emoții de bucurie, pastorul bisericii locale, Andrei Ghedeon a trecut în revistă cele mai importante evenimente din viața bisericii.

“Sărbătoarea de astăzi este o pagină nouă în istoria bisericii noastre. Duminica trecută am avut ultimul serviciu de închinare şi rugăciune în clădirea veche. După 23 de ani de la înfiinţare, trăim împlinirea unui vis a primilor creştini din Burlacu. Au fost vremuri când mergeau în satele din împrejurimi şi mergeau zeci de km pentru a participa la părtăşie alături de copii Domnului Isus. Istoria bisericii noastre începe în anul 1990, cu 11 creştini care au decis să crească, să trăiască şi să slujească pe Domnul Isus în satul natal. În 1995 a venit un val de trezire în toată ţara şi atunci un număr mare de tineri s-au alăturat bisericii. Am cunoscut multe momente frumoase şi dificile în istoria noastră. Visul de a avea o clădire a fost sădit în timp în inima mea. Mă gândeam că e imposibil să avem aşa ceva, dar astăzi vedem cu ochii noştri înfăptuirea acestui vis măreţ”.

Astăzi biserica din Burlacu numără 40 de membri, 20 de tineri şi peste 20 de copii şi este o mărturie vie a Domnului Isus pentru autorităţile şi locuitorii din sat. Despre aceste mărturii frumoase au povestit autorităţile locale în persoana primarului satului şi a directorului şcolii.

IMG_4302Primarul satului, Mihai Munteanu, a spus că s-a bucurat să poată contribui la proiectarea noii clădiri şi a îndemnat pe toţi să fie uniţi, pentru că doar fiind uniţi putem progresa, putem face lucruri frumoase, putem sărbători asemenea evenimente şi putem face viaţa noastră mai bună.

Directorul şcolii, Ion Berdilă, a declarat că se bucură să fie un prieten pentru pastorul bisericii baptiste, Andrei Ghedeon.

“Această asistăm la împlinirea unui vis al generaţiilor trecute. Nu trebuie să uităm acele vremuri, când creştinii erau prigoniţi şi nu aveau voie să se închine în lăcaşe de rugăciune şi făceau adunările lor de la casă la casă. Biserica Baptistă este ca un plămân al societăţii, care contribuie la bunăstare, la educarea şi îmbunătăţirea vieţii. Avem copii la şcoală care frecventează această biserică şi modul lor de viaţă este altfel, sunt copii sârguincioşi şi ascultători. În timpul construcţiei am fost de câteva ori pe aici şi am rămas uimit să văd lucrarea lui Dumnezeu, prin viteza cu care se ridica această clădire din pământ. Fiind tânăr, Andrei de multe ori vroia să plece din sat pentru o viaţă mai bună, dar nu ştiu cum se făcea că de fiecare dată nu i se primea. Cred că Dumnezeu nu i-a permis să plece de aici pentru ca să săvârşească această lucrare frumoasă prin el. Cred că această clădire este lucrarea lui Dumnezeu şi să ne ajute El să vă bucuraţi din plin de ea”, a mărturisit directorul şcolii din satul Burlacu, Ion Berdilă.
IMG_4342

De la eveniment nu a putut lipsi echipa Misiunii Biblice, care a sponsorizat lucrările de construcţie şi a mobilizat echipe de lucrători. Îmbrăcaţi în straie naţionale, echipa Misiunii Biblice, în frunte cu directorul, Ruslan Meleştean au pregătit un program frumos de cântări pentru încurajarea şi zidirea bisericii din Burlacu. Fratele Ruslan a lăsat un îndemn adunării inspirat din Romani 12:
“Această clădire este doar începutul unor lucrări mai mari. Am contribuit la această lucrare pentru ca dvs să vă puteţi bucura de slujirea spirituală pe care aveţi responsabilitatea să o faceţi ca şi comunitate pentru localitatea aceasta. Apostolul Pavel împarte acest capitol în patru blocuri, în care ne spune ce obligaţiuni avem noi ca şi creştini. În primul rând avem obligaţiuni faţă de noi personal înaintea Domnului, apoi ne dă o listă de obligaţiuni faţă de familiile noastre, faţă de cei care ne înconjoară şi în al patrulea rând, ne dă obligaţii faţă de duşmanii noştri. Avem obligaţia să trăim o viaţă autentică în Cristos şi aceasta se poate reflecta prin expresia feţei noastre, prin faptele, cuvintele noastre. Vă doresc ca Dumnezeu să vă întărească în omul dinlăuntrul şi aşa cum a spus Pavel: „Fiţi plini de râvnă, slujiţi Domnului”. Vă felicităm din partea echipei noastre. Vă aducem salutări de la echipele din Germania, care au slujit la această construcţie şi Domnul să vă ajute în continuare”, a conchis Ruslan Meleştean.

La bucuria şi binecuvântarea bisericii din Burlacu s-a alăturat şi pastorul responsabil pentru Comunitatea Cahul, Andrei Ciobanu. Învăluit de emoţiile evenimentului, fratele Andrei a împărtăşit emoţiile de acum 15 ani în urmă când au trăit acelaşi eveniment, dedicarea noului lăcaş de închinare din satul Vadul lui Isac unde slujeşte.

“Am venit astăzi aici să mă bucur cu voi şi amintirile de la sfinţirea Casei de Rugăciune din Vadul Îmi amintesc şi acum acea zi. Sute de oameni din sat au venit să vadă ce se întâmplă la biserica baptistă. Acea zi de mare bucurie, când am văzut clădirea ridicată plină de oaspeţi a adus mult rod. Sute de oameni au ales la sfârşit să plece schimbaţi, cu o nouă inimă acasă. Am folosit această sărbătoare pentru a le spune că Domnul Isus s-a născut, a murit şi a înviat şi pentru ei. Ţin minte atunci că erau şi profesori printre ei. În acel an, în apele Prutului am oficiat un botez de peste 100 de oameni, dintre care 54 erau doar din Vadul lui Isac, ca rezultat al evanghelizării la dedicarea a Casei de Rugăciune. Vă doresc ca această casă să fie un loc unde şi ceilalţi locuitori ai satului Burlacu să găsească bucuria şi pacea pe care dă Mântuitorul nostru prin jertfa Lui”, a conchis fratele Andrei Ciobanu.

Cu mesajul de încheiere a venit secretarul Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Republica Moldova (UBCEB), Nicolae Vozian. În mesajul său inspirat din 1 Cronici 29:1-9, fratele Nicolae Vozian a menţionat următoarele adevăruri:

IMG_4434“Sfânta Scriptură ne spune că la baza pregătirilor pentru această măreaţă lucrare, a stat dărnicia. Un aspect foarte important menţionat în această istorie este faptul că poporul a dăruit cu dragoste şi de bună voie. În al doilea rând vedem că dărnicia cu toată dragostea aduce bucurie. Şi în al treilea rând, bucuria a inspirat poporul şi împăratul la mulţumire, închinare. De aceea Templul era un locaş de închinare, un locaş unde se aducea mulţumire, un locaş de bucurie”.

Nicolae Vozian a îndemnat să transforme această casă de rugăciune într-o uşă deschisă pentru cei însetaţi după Cuvântul Evangheliei, pentru toţi oamenii care au nevoie de mângâiere, pentru copii şi bătrâni, pentru bogaţi şi săraci, pentru sănătoşi şi bolnavi, pentru toți cei ce-L caută pe Dumnezeu, și care doresc să I se închine.

Serviciul de sărbătoare s-a încheiat cu o rugăciune de binecuvântare a noului lăcaş, oficiată de cinci pastori şi o poză comună pe treptele Casei de Rugăciune. Bucuria evenimentului a fost prelungită în jurul unei mese de dragoste pentru toţi oaspeţii.


Construcţia noi clădiri a Bisericii Baptiste din satul Burlacu a fost ridicată în doar 6 luni. Această lucrare a mobilizat toţi membrii bisericii şi partenerii implicaţi, de la mic şi până la mare într-o clacă de jumătate de an pentru a realiza un vis măreţ – o clădire unde Numele lui Dumnezeu să fie glorificat în condiţii bune, iar cei ce păşesc pragul acestei case să simtă aici cu adevărat prezenţa lui Dumnezeu.

Această lucrare este posibilă prin programul UBCEB, susținut financiar și logistic de Misiunea Biblică. Proiectul a început în anul 2009, iar clădirea bisericii din Burlacu este cel de-al 15-lea proiect finisat în această lucrare. Astfel de proiect, este implementat de Misiunea Biblică la nivel internațional și în Ucraina, Belorus, Rusia, Siberia și Kazahstan. Lucrarea pentru Construcția Caselor de Rugăciune la nivel internațional a început acum trei decenii în urmă, iar până în prezent prin intermediul Misiunii Biblice Internațional au fost construite peste 300 de biserici. Până în 2020, Misiunea Biblică din Republica Moldova planifică să construiască încă 15 Case de Rugăciune, iar la nivel internațional peste 100 de locașuri de închinare, pentru binecuvântarea bisericilor locale.

Vezi aici Istoria Bisericii


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Istoria bisericii baptiste din satul Burlacu